31 Μαΐου - Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Η 31η Μαΐου ορίστηκε ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day) το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να υπενθυμίζονται τακτικά στο κοινό οι βλαβερές συνέπειές του. Με το φετινό μήνυμα της εκστρατείας “Καλλιεργούμε τροφή και όχι καπνό” έρχεται στο τραπέζι και η παγκόσμια επισιτιστική κρίση η οποία είναι εμφανέστερη από ποτέ από τον Φεβρουάριο του 2022 και εξαπλώθηκε και στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Σύμφωνα με το τελευταίο προφιλ Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2021, 1 στους 4 ενήλικες καπνίζουν σε καθημερινή βάση, ποσοστό από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Περίπου το 22% των θανάτων οφείλεται στο κάπνισμα (ακόμη και το παθητικό) συγκριτικά με 17% στην υπόλοιπη ΕΕ. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχική Υγείας (ΕΠΙΨΥ) και την τελευταία αναφορά το 2019, περίπου το 5% ηλικιών 16-18 καπνίζουν περισσότερο από μισό πακέτο τσιγάρα ημερησίως.

Στην Ελλάδα, συμφωνα με την τελευταία αναφορά της ΕΛΣΤΑΤ, ο καρκίνος είναι η 4η αιτία θανάτου και από αυτούς η συχνότερη μορφή είναι ο καρκίνος του πνευμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τη σημαντικότερη θανατηφόρα πάθηση που προλαμβάνεται. Οφείλεται ως επί το πλείστον στην κατανάλωση καπνού με το κλασσικό τσιγάρο και όπως φαίνεται ακόμη και το ηλεκτρονικό τσιγάρο παράγει καρκινογόνα σε υψηλες συγκεντρώσεις. Στο κάπνισμα οφείλονται όμως και άλλες παθήσεις όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, άλλες μορφές καρκινου, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Τα παιδιά γονιών που καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα. Το κάπνισμα έδειξε τον επιβαρυντικό του παράγοντα και κατα τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοιου κατα την οποια οι καπνιστές είχαν μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Σήμερα η διακοπή του καπνίσματος είναι δυνατή και έχει αρωγούς τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε όλη την Επικράτεια. Μιλήστε με τον πνευμονολόγο σας και ξεκινήστε την προσπάθεια σήμερα κιόλας.

ψ